Wbrew obiegowej opinii imprezy na powietrzu nie muszą być organizowane tylko latem. Oczywiście jest to najbardziej sprzyjająca pora do typowych plenerowych uroczystości, ale dzisiejsze ogrodowe namioty i uzupełniające je akcesoria, są w stanie zapewnić znakomite warunki do urządzenia uroczystości na powietrzu nawet późną jesienią. Urządzając imprezę tego typu, należy pamiętać, żeby podzielić cały dostępny teren na poszczególne sektory. Oznacza to, że musimy pomyśleć o kilku namiotach o różnej funkcjonalności. W tym przypadku niezbędny będzie oczywiście namiot cateringowy, w którym zgromadzimy wszelkie atrakcje kulinarne.
Rodzaje namiotów cateringowych
W zależności od tego, jak dużą imprezę pragniemy zorganizować, dostosowujemy ilość i wielkość namiotów cateringowych do liczby osób, które zamierzamy ugościć. Namioty cateringowe dostępne na rynku możemy podzielić na trzy grupy: małe, średnie i duże. Najważniejszą cecha każdego namiotu, na którą powinniśmy zwrócić uwagę przy jego wyborze, są atesty bezpieczeństwa. Najnowsze i najbezpieczniejsze namioty cateringowe posiadają europejskie certyfikaty bezpieczeństwa BVCTS oraz dokumenty potwierdzające ich niepalność, oznaczone symbolem M2. Poza bezpieczeństwem namiot cateringowy powinny charakteryzować parametry, takie jak odporność na podmuchy wiatru i ochrona przed promieniowaniem UV.
Kolejny istotny aspekt, który powinien mieć znaczący wpływ na wybór namiotu cateringowego, to szybkość i łatwość jego montażu oraz demontażu. Małe namioty cateringowe wydają się tymi, które w najszybszy sposób jesteśmy w stanie rozłożyć i złożyć oraz w razie potrzeby przenieść w inne miejsce. Stelaże w większości dostępnych, dobrej jakości namiotów wykonane są z lekkiego aluminium z możliwością regulacji wysokości.
W przypadku namiotów średnich sprawa rozkładania i składania też jest w miarę prosta. Wyzwaniem jest natomiast duży namiot cateringowy. Mimo lekkich materiałów, z których została wykonana jego konstrukcja, spora ilość nóg w stelażu oraz duża szerokość i wielkość kopuły namiotu może skutkować czasochłonnym montażem. Z tego powodu część markowych namiotów wyposażona jest w specjalny system gazowych wysięgników, który w znaczący sposób ułatwia i skraca czas potrzebny do montażu. Duży namiot cateringowy to również większe możliwości w kwestii obsługi imprezy. W jego wnętrzu jesteśmy w stanie bowiem zmieścić sporo dodatkowych akcesoriów (np. oświetlenie, wentylację), a także meble cateringowe umożliwiające zachowanie świeżości produktów kulinarnych dostępnych pod dachem namiotu.
Mówiąc namiot, często mamy na myśli stelaż wyposażony wyłącznie w dach. Jednak w przypadku imprez organizowanych na powietrzu przy niesprzyjającej aurze, sam dach może nie wystarczyć. Na rynku dostępne są na szczęście bardzo zróżnicowane poszycia boczne z oknami i drzwiami. Coraz częściej firmy umożliwiają zadrukowanie poszycia w zależności od charakteru imprezy czy rodzaju świadczonych usług. Jest to bardzo ciekawa usługa, która nadaje uroczystości indywidualny charakter.
Akcesoria cateringowe
Meble cateringowe to tylko część dodatkowego wyposażenia, które może posłużyć nam do organizacji doskonałej imprezy plenerowej, bez względu na warunki pogodowe. Jeśli chodzi o meble, to do dyspozycji są wszelkiej maści stoły, krzesła, stoliki koktajlowe czy wózki na jedzenie. Natomiast lista akcesoriów do namiotów cateringowych jest długa i obejmuje tak naprawdę każdą rzecz, jaka może nam przyjść do głowy, podczas planowania imprezy na świeżym powietrzu. Na początek warto wspomnieć o wieszakach, które posłużą za swoistą szatnię dla naszych gości. Ważne jest też oświetlenie. Większość firm produkujących i wypożyczających namioty posiada w swojej ofercie znakomite i energooszczędne lampy ledowe mocowane do stelaża. O odpowiednią temperaturę zadbać mogą natomiast w zależności od upodobań parasole grzewcze lub promienniki podczerwieni. Wśród akcesoriów znajdziemy także masę narzędzi, które zwiększają bezpieczeństwo całej konstrukcji. Mowa tu o przeróżnych wzmocnieniach, obciążnikach, parkietach oraz systemach stałego mocowania namiotu do podłoża.
Montaż to nie tylko rozłożenie namiotu
Mając na myśli podstawy montażu namiotu cateringowego, nie mówimy tylko o jego właściwym rozstawieniu. Aby zamontować namiot cateringowy w sposób stabilny, trwały i bezpieczny, należy wykonać szereg czynności. Decydując się na zakup konkretnej konstrukcji, powinniśmy przykładowo zdecydować czy ma on być zamocowany na stałe, czy może powinien dawać możliwość szybkiej zmiany miejsca położenia. Musimy też dobrać jego wielkość w zależności od liczby osób, które zamierzamy pod nim zmieścić, a w końcowej fazie zadbać również o meble i akcesoria, które pozwolą zachować świeżość potraw.