Cielęcina to jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych mięs. Jednakże z uwagi na dość wysoką cenę, nie gości zbyt często na polskich stołach. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na proste i smaczne regionalne dania z cielęciny.
Rolada cielęca
Składniki:
1,5 kg udźca lub łopatki cielęcej (może zawierać kości cielęce, jednak należy je odkroić), 100 g słoniny, cebula, marchewka, pietruszka, mały kawałek selera, szklanka bulionu, 2 łyżki masła klarowanego, po 1/4 łyżeczki tymianku i majeranku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, odrobina świeżo wyciskanego soku z cytryny, szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, otarta skórka z cytryny
Nadzienie:
400 g udźca cielęcego, mała bułka, jajko, 1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Jeśli mięso zawiera kości cielęce, należy je usunąć, a następnie umyć je i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Mięso filetujemy, a tak przygotowany płat rozklepujemy tłuczkiem, jednocześnie skrapiając go odrobiną soku z cytryny, posypując solą i składając na pół. Kolejno należy obrać warzywa (pietruszka, marchew, seler) i pokroić je w słupki. Aby przygotować farsz potrzebna będzie cielęcina mielona, którą należy wymieszać ze startą cebulą, ziołami, natką pietruszki oraz namoczoną w mleku bułką. Całość należy dokładnie wyrobić, przyprawiając solą, pieprzem, gałką i skórką cytrynową. Następnie na przygotowanym wcześniej płacie mięsa rozsmarowujemy farsz, pozostawiając szeroki (na ok. 2 cm) margines. W dalszej kolejności trzeba zwinąć mięso w rulon i związać roladę nitką, tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Pokrojone warzywa należy obsmażyć na maśle, a spód naczynia żaroodpornego wyłożyć słoniną, układając na niej roladę, obkładając ją warzywami i podlewając całość bulionem. Całość piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 stopni Celsjusza, co jakiś czas polewając mięso sosem. Gdy mięso się zarumieni, należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec roladę przez ok. godzinę.
Smażona górka cielęca z kością
Składniki:
górka cielęca z kością (4 kotlety), 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 50 g liści jarmużu, łyżka czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania:
Kotlety cielęce należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika i natrzeć oliwą wymieszaną z czosnkiem niedźwiedzim. Następnie trzeba obrać czosnek i pokroić go w plasterki, a liście jarmużu dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i odłożyć na bok. Kolejno na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, podsmażając na niej kotleciki z każdej strony przez ok. 2 minuty. Po tym czasie kotleciki należy zdjąć z patelni, zmniejszając nieco ogień, dolewając resztę marynaty oraz pokrojony czosnek. Tak przygotowanym sosem należy polać górkę cielęcą z kością tuż przed podaniem.
Smażone nerki cielęce z masłem i przyprawami
Składniki:
nerka cielęca (zamiennie mogą być serca cielęce), igły z 2 gałązek rozmarynu, 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na masło z przyprawami:
50 g masła (temperatura pokojowa), ząbek czosnku, igły z 1 gałązki rozmarynu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 sztuki anchois, łyżeczka ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Nerki cielęce należy włożyć do miski z zimną wodą, posolić i odstawić na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu trzeba je odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie do blendera wrzucić masło, czosnek, anchois, rozmaryn, paprykę oraz sok z cytryny, ubijając całość na jednolitą masę. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią nerki wraz z rozmarynem, smażąc całość przez ok. 8 minut. Po upływie tego czasu nerki należy zdjąć z patelni, podając je razem z przygotowanym wcześniej masłem. Zamiast nerek można sięgnąć po serca cielęce, które smakują niemal identycznie.
Cielęcina faszerowana
Składniki:
2 kg mostku cielęcego, 300 g wątróbki cielęcej, 60 g mielonego mięsa wieprzowego (cielęcina mielona w tym przypadku nie będzie odpowiednia), 2 średniej wielkości cebule, 2 jajka, duża bułka, natka pietruszki, łyżeczka soli i majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Cielęcina faszerowana to świetny sposób na niedzielny obiad, który przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Z mostka cielęcego należy usunąć kości, naciąć kieszeń i natrzeć całość mieszanką soli i majeranku. Następnie trzeba namoczyć wątróbkę w mleku oraz starannie ją odsączyć i pokroić. Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy, dodając do niej następnie wątróbkę. Całość należy smażyć przez ok. 10 minut. Mielone mięso, wątróbkę i namoczona bułkę przyprawiamy, dodając jajka i natkę pietruszki. Farsz mieszamy i nadziewamy nim mostek, a następnie zszywamy mięso i rumienimy je na oleju. Tak przygotowaną cielęcinę należy następnie podlać wodą i piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut.
Powyższe przepisy na cielęcinę w roli głównej stanowią ciekawą inspirację do samodzielnego przygotowania smacznego i bogatego w wartości odżywcze posiłku. Serwując powyższe przysmaki, warto jednak korzystać wyłącznie ze świeżej, a nie mrożonej cielęciny.